Siguran život na društvenim mrežama

Mia Roje  iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba u svom predavanju prezentirala je rezultate istraživanja ponašanja mladih na društvenim mrežama.

Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba proveli su nacionalno istraživanje o iskustvima i ponašanjima djece i mladih na društvenoj mreži Facebook i Internetu općenito, te o povezanosti tih iskustava s njihovim osobnim i psihološkim karakteristikama te navikama sigurnog korištenja Interneta.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1489 djece i mladih u dobi od 11 do 18 godina. Sudionici istraživanja su djeca od petog razreda osnovnih škola do drugog razreda srednjih škola. Istraživanjem je obuhvaćen reprezentativni uzorak u urbanim i ruralnim sredinama na području čitave Hrvatske.

69% djece i mladih posjećuje Facebook nekoliko puta dnevno, 47% djece i mladih provodi 1-2 sata dnevno na Facebooku, 34% manje od pola sata, a 19% na Facebooku provede 3 ili više sata.

Znate li da je istraživanje pokazalo da djeca i mladi koja provode na Facebooku 3 ili više sata dnevno imaju niži školski uspjeh od djece koja na Facebooku provode manje od pola sata dnevno, imaju narušeniju sliku o sebi te iskazuju veći broj emocionalnih i ponašajnih teškoća. Djeca koja su u većoj mjeri uključena u nasilje putem Facebooka imaju niži školski uspjeh od svojih vršnjaka i veći broj emocionalnih i ponašajnih teškoća.

Rezultata provedenog istraživanja.pogledajte ovdje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

%d blogeri kao ovaj: