Mame s karijerom – vrijeme je za “ženotomiju”

Na panelu Mame s karijerom su sudjelovale zanimljive mame s još zanimljivijim karijerama:

Panelistice:Ivana Matić, Ana Zibar i Maja Šimleša, medijator Danijela Gašparović.

Svjesne smo da ja uloga majke vrlo zahtjevna, pogotovo u prvim počecima kada su naše male bebice u potpunosti ovisne o nama i to iz vrlo pragmatičnih razloga jer ih nitko drugi ne može dojiti. No kada to intenzivno vrijeme prođe nema nikakvog razloga da i tate ne budi jednako zastupljeni u brizi za dijete.

Kod nas je još uvriježeno mišljenje kako zapravo mame odgajaju, a tate su tu tek da malo pripomognu, ako baš moraju. Vrijeme je da se malo ova paradigma razdrma i da konačno shvatimo da su oba roditelja tu da se brinu i odgajaju, jednakom strašću, ljubavlju, znanjem i voljom.

Kako to uvijek biva svaka medalje ima dvije strane, pa tako i razlog zašto odgoj djece još uvijek velikom većinom pada na ženska ramena krivicu imamo i mi same. Ako želimo priznati sebi, mi smo te koje mislimo da je najbolje da sve napravimo same, odgajamo, kuhamo, spremamo, čistimo jer naši dragi muškarci baš nisu sposobni da naprave sve to tako dobro kao mi. Je li vam to poznato?

A sada razmislite još jednom! Zar je zaista toliko bitno da oni to naprave baš onako kako smo mi to zamislile?

Naravno da nije! Bolje je doma imati malo “odstupanje” od zacrtanih rezultata koje smo postavile u našim glavama, nego sav teret odgoja i kućnih potreba navaliti na sebe i onda se slomiti pod tim teretom.

Naše drage panelistice su jednoglasno zaključile da su zbog toga napravile “ženotomiju” (čitaj: slomiti taj ženski poriv u sebi da sve mora biti onako kako smo zamislile). “Ženotomija” se ne događa preko noći. To je proces, korak po korak i nije tako jednostavan jer treba ići protiv sebe, svog poriva, ali ako su naše panelistice uspjele u tome možete i vi.

Uključite tate u  odgoj kao i u sve kućanske poslove, lagano, s puno ljubavi i strpljenja. Postanite  obiteljske menadžerice i delegirajte, a kada klinci malo narastu uključite i njih u brigu za obitelj i dom. Može to biti i sitnica ali neka bude obaveza i mali doprinos sreći cijele obitelji.

A vi mame muške djece, vi pogotovo budite oprezne kako ćete sa svojim mezimcem. Uvijek imajte na umu  da ga trebate odgojiti tako da vašem sinu kada naraste nikada ne padne na pamet da kaže svojoj ženi: “Draga oprao sam ti suđe.”

Divno je biti majka, ali to ne znači da odustanete od sebe svojih želja i potreba. Pomislite samo koju ćete poruku dati svojoj djeci ako ostanete neizrealizirana žena. Takva žena nije sretna, a ako niste sretne same sa sobom, tko će drugi biti sretan s vama?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

%d blogeri kao ovaj: