Kako odgojiti samosvjesnu djevojčicu u doba Kardashians

Drage mame, pitate li se ponekad koliko je vaša djevojčica samosvjesna i koliko će biti?

Ako imate djevojčicu doma onda zasigurno znate koliko je ovo pitanje danas ključno u njezinom razvoju. Na konferenciju o ovome su debatirale Martina Požgaj, Ivana Šundov Hojan, Suzy Josipović Redžepagić,i Mihaela Dodić.

Da bi mogle biti realne, naravno da moramo biti svjesne trenutka u kojem živimo, a trenutak nije nimalo jednostavan. Bombardirani smo sa svih strana pretjeranim naglaskom na fizički izgled i na ono imati umjesto biti. Društvene mreže su pune “zvijezda” polugolih djevojaka koje pokazuju svoje atribute, slikaju se u svim mogućim i nemogućim pozama, našminkane, operirane i uz to fotošopirane do neprepoznatljivosti. No to nije sve, tu je i nepobitna činjenica da te “zvijezdice” prate milijuni i da one zbog toga i zarađuju milijune. Kako onda reći svojoj djevojčici da nije u izgledu sve i da je izgled ovih zvjezdica samo velika iluzija, da čak i one kada se ujutro pogledaju u ogledalo ne izgledaju nimalo senzacionalno.

Trebate biti svjesne ovog izazova i puno razgovarati sa svojim kćerkicama. Pokažite im kako na svijetu ima i drugih zanimljivih žena (i muškaraca), pokažite im i drugu stranu svijeta u kojem izgled ne igra nikakvu ulogu već znanje i umješnost, ljubav i toplina srca. Toliko ima prekrasnih i toplih priča na svijetu, ljudi divnih osobnosti koji su napravili i dalje rade čuda na mnogim poljima. Pokažite im to. Neka znaju svu lepezu života, neka znaju da istinska ljepota žene zapravo dolazi iz drugih izvora. Uputite ih da svaka osoba u sebi nosi svoja blaga. Otkrivajte ih zajedno, pokažite ime koliko su drugačije i samim tim jedinstvene. Neka budu ponosne na to što nose u sebi.

Pričajte s njima i što je najvažnije pokažite im primjerom. Ako ste vi žena nesigurna u sebe, teško da ćete njima pokazati što znači vjerovati u sebe. Ne zaboravite da djeca uče od vas u svim trenucima, čak i onda kad pokušavate nešto sakriti od njih, oni jako dobro osjećaju i čitaju energije.

Zato se i vi pogledajte u ogledalo i pitajte se gdje ste, koliko ste vi samu sebe otkrili i koliko si dopuštate živite sebe, a koliko ste ufurani u neke uloge i samo nosite maske. Izađite iz svakodnevnih rutina, živite svjesnije i usmjerenije ali na prave stvari, a ne na zablude ili nametnute potrebe. Vi ste te koje će svojim princezama dati prava krila za let bez obzira na Kardashians, fotošop i sve drugo što nam ovaj pomalo ludi svijet servira.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

%d blogeri kao ovaj: